Hoe groot is de kans dat mijn kind transgender is?

  • Tussen de 0,4 procent en 0.8 procent van de mensen die bij de geboorte als man is benoemd, voelt zich meer vrouw en overweegt om hiervoor operaties te ondergaan. Deze groep wordt ook wel transvrouwen genoemd. Op een middelbare school van 1000 leerlingen zitten gemiddeld naar schatting tussen de 4 en 8 transmeisjes of jongeren die zich later ontwikkelen tot transvrouwen.
  • Tussen de 0,1 procent en 0,3 procent van de mensen die bij de geboorte als vrouw is benoemd, voelt zich meer man en overweegt om hiervoor operaties te ondergaan. Deze groep wordt ook wel transmannen genoemd. Op een middelbare school van 1000 leerlingen zitten gemiddeld naar schatting tussen de 1 en 3 transjongens of jongeren die zich later ontwikkelen tot transvrouwen.
  • Er is ook een groep mensen die zich zowel vrouw als man voelt. De een voelt zich meer vrouw en een beetje man. De ander voelt zich meer man en een beetje vrouw. Het is dan niet helemaal duidelijk of je een vrouw of man bent. Dit komt best vaak voor: 4,6 procent van de mannen en 3,2 procent van de vrouwen voelen zich psychisch evenveel man als vrouw. Dit is echter anders dan dat een kind de diepste wens heeft om het lichaam te hebben van een meisje in plaats van het lichaam van een jongen, of andersom.
  • Transgender zijn wordt nog al eens verward met homo, lesbisch of bi zijn. Dit is echter wat anders. Transgender zijn gaat over de eigen genderidentiteit: wie ben ik? Voel ik me meer een jongen of juist meer een meisje, geen van beide of allebei? Homoseksualiteit gaat niet over man zijn of vrouw zijn, maar over seksuele voorkeur: tot wie voel ik me aangetrokken? Op wie word ik verliefd? Een jongen of een meisje? Of allebei?