Wat zijn de medische gevolgen als mijn kind transgender is?

Een transgenderjongere is een jongere die zich (meer) een meisje voelt maar het lichaam heeft van een jongen. Of een jongere die zich (meer) een jongen voelt maar het lichaam heeft van meisje. Of die zich zowel meisje als jongen voelt of juist er tussenin. Het kan ook zijn dat een jongere gewoon niet precies weet of hij of zij een jongetje of meisje is of daar tussenin .
Sommige transgenders willen uiteindelijk een medische ingreep om hun lichaam aan te passen aan hun gevoel. Zo’n ingreep vindt nooit plaats voor de leeftijd van 18 jaar. Voor die tijd is het, in overleg met het genderteam van de VU, mogelijk om puberteitsremmende middelen voor uw kind te krijgen waardoor het lichaam van uw kind zich niet volledig ontwikkelt. Met deze middelen kan ten allen tijde weer gestopt worden. Het lichaam van uw kind ontwikkelt zich dan weer verder.

Lang niet alle transgenders willen zich laten opereren. Daarnaast zijn er veel transgenders die hormonen hebben geslikt, gedeeltelijk een operatie hebben ondergaan (bijvoorbeeld borsten hebben gekregen of juist een platte borst) en het hierbij laten.