Transgenders blij met Haagse steun

geplaatst in: Transgenders | 0

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks, om transgenders beter te beschermen tegen discriminatie. Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling.

Transgender zijn kan nu nog niet worden aangevoerd als grond waarop iemand wordt gediscrimineerd. De drie partijen willen dat veranderen. En dat zal “de bestrijding van discriminatie van transgender personen enorm vooruit helpen”, zegt TNN-voorzitter Corrie van Dun zaterdag.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast, zodat transgenders die slachtoffer worden van geweld, bij hun aangifte voortaan een beroep kunnen doen op discriminatie als motief.

Ook het COC is blij met het wetsvoorstel, onder meer doordat de term ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ in de wet wordt vervangen door ‘seksuele gerichtheid’. Zo wordt duidelijk dat ook lesbische vrouwen, biseksuelen en aseksuele mensen worden beschermd.

Verbod

PvdA, D66 en GroenLinks willen ook een verbod op discriminatie van mensen met een intersekseconditie in de wet opnemen. Dat zijn mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van man of vrouw.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakte op 24 juni bekend dat er een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie komt, maar diende daarvoor nog geen wetsvoorstel in. Dat de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Liesbeth van Tongeren (GL) de handschoen oppakken en nu een wetsvoorstel schrijven, is te prijzen, aldus het COC.

Laat een reactie achter