VUmc bereid om kennis over transgenderzorg te delen

geplaatst in: Transgenders | 0

Het VUmc is bereid om zijn expertise op het gebied van transgenderzorg te delen zodat die zorg op termijn ook in andere ziekenhuizen kan worden aangeboden.

Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos vrijdagavond in Nieuwsuur. Momenteel heeft het ziekenhuis een patiëntenstop vanwege een conflict met zorgverzekeraars.

Volgens Bos heeft het ziekenhuis een plan gemaakt om de patiëntenstop zo snel mogelijk op te heffen. Hij deed in Nieuwsuur een oproep aan de zorgverzekeraars om hier aan mee te werken. Het ziekenhuis legt al jaren geld toe op de zorg, legde Bos uit, maar door de enorme toename van genderpatiënten zou dat ‘onverantwoorde proporties’ aannemen.

Verzekeraars moeten duidelijk maken voor hoeveel genderpatiënten zij op jaarbasis zorg willen inkopen, stelde Bos. “Wij hoeven hier geen cent aan te verdienen, het gaat om de patiënt”, zei Bos. “Maar zoals het nu gaat, gaat het niet.” De groeiende acceptatie van transgenders zorgt ervoor dat meer mensen de stap naar genderzorg maken, legde Bos uit.

Budget

De patiëntenstop voor genderpatiënten, die in december werd ingesteld, is het gevolg van een conflict tussen het VUmc en verzekeraars. Zij kunnen maar niet tot een akkoord komen over het budget. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kondigde eind maart aan onder meer te gaan onderzoeken of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om de transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben.

Ook de rol van het VUmc wordt tegen het licht gehouden. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van zijn machtspositie, omdat het Amsterdamse ziekenhuis het enige is in Nederland dat integrale transgenderzorg aanbiedt.

Laat een reactie achter